【インド開発センターの日常】 本場のインド料理って?

みなさんこんにちは。インド担当の久保木です。皆さんはインド料理というとどんな料理を思い浮かべますか?恐らく、オレンジ色のカレーにチキンが入ったバターチキンカレーともちもちのナンではないでしょうか。今回はは皆さんが想像するインド料理とは少し異なる、本場の料理についてインド人メンバーが綴ってくれました。最後までお読みいただけますと幸いです。

インドの料理について

インド人は自国の料理を作るだけでなく、それを食し、盛り付けなどを楽しむことにとても誇りを持っています。インドはスパイスの国なので、料理には世界の他の地域では使われていないスパイスがたくさん使われています。なので、世界中のどの料理よりも多くのバリエーションがあると思っています。インドの料理は地域によって異なり、それぞれの地域で独自の料理が作られています。また、料理によっては、その地域の伝統的・文化的慣習を表すものもあります。インドでは、多様な宗教があり、それぞれの祭りを祝ういますが、いくつかの祭りは共通しています。そして、その祭りでは、その地域で栽培された作物に基づいた特別な料理を準備します。そしてこの料理はとても健康に良い物なのです。

私は南インド出身で、全ての地域の料理を食べてみました。どれも好きでしたが、やっぱり南インド料理が一番です。中でも「ラギボール」が私のお気に入りです。ご存知の通り、世界にはそれぞれの地域に主食となる食べ物があります。ここインドでは、ラギ(シコクビエ)は主食のひとつで、とてもヘルシーで力が出ます。このラギボールは「サンバル」につけて食べます。

ラギボールにつける「サンバル」って何?って思いますよね。サンバルにはさまざまな種類があります。インドで手に入るさまざまな野菜をスパイスと一緒に調理した液体状のものです。ご飯と一緒に食べることもあります。

この地域のもうひとつの主食は「小麦」です。小麦と聞いて思い浮かべるのはパンではないかと思いますが、ここでは違います。私たちは小麦から、チャパティ、プーリ、ドーサなどを作り、カレーと一緒に食べます。カレーも野菜とスパイスを煮込んで作りますが、サンバルよりも濃い半液体状のものです。また、カレーにはサンバルよりも多くのスパイスが入っていて、レンズ豆がよく使われます。

インド料理を食べてみたいと思ったら、インドのお祭りのときが一番です!お皿を使わず、バナナの葉に料理を盛り付けるのは、衛生的で健康的な伝統のひとつです。私は様々なお祭り料理の中でも、ウガディのお祭りの時に作られる料理です。このお祭りは、古い葉が落ち、新しい芽が出るインドの春の季節に行われます。この芽を使って、特にニームの木の花、ジャガリー、ローストしたグラム、すりおろしたコプラを使った特別なレシピが作られ、「ベブ・ベラ」と呼ばれます。これが同特別なのか。それは、ジャガリーの甘さとニームの健康効果のブレンドで、私たちの人生の幸福と不幸を象徴しているのです。そしてこのお祭り料理でもうひとつおすすめしたいのが、レンズ豆とジャガリーを詰めたパロタ、これは「holige」と呼ばれるものです。

私の大好きな朝食「イドリ」は、私たちの日常食のひとつです。今度SCIIを訪れる人がいたら、イドリを一番おいしく作ってくれるPavitra Hotel, Tumkurに連れて行ってあげたいと思います。

SCIIでは毎年、日本人研修生が来ると、SCIIの社員と日本人研修生がインド料理を作り、試食をするというイベントを実施しています。インドを訪れた際には、ぜひインド料理を味わってみてください。インド人は気さくな人が多いので、友達になることもできますし、様々なインド料理を食べて家庭的な雰囲気を味わうことができます。個人的には、すべての料理を素手で味わうことをお勧めします。

この記事を書いてくれたメンバー

<名前> Megha C N

<趣味・好きなこと>
・映画鑑賞
・料理
・詩集

<私について>
私は料理が大好きな、ソフトウェアエンジニア。チャレンジすることが好きで、失敗も成功も同じように受け止めてようにしています!

ー以下原文ー

Indian Cuisine

Indians are very proud of their cuisine not just in the making of it but also in the way we server and enjoy it. Hence we consider it as the most variant from around the world. As India is the land of spices the cuisine includes lot of spices in it which are not used in other part of world. The cuisines made here differ from region to region and each region has its own type of cuisine. Also some cuisines represent regional traditional and cultural practices. Here people of each religion celebrate their own kind of festivals but some are common, which include preparation of special cuisine based on crops grown in their region. These cuisines have lot of health benefits.

I am a south Indian, I have tasted all regional foods. I liked each one of them but south Indian food is my all-time favorite. My personal favorite is “Ragi ball”. As we all know each region in the world has its own staple food. Here in India Ragi is one of the staple food and it’s very healthy and gives strength, which has to be swallowed by dipping it in “sambar”.

Now you may ask what is “sambar”? It will be in different varieties and it’ll be in the form of liquid. It is prepared by cooking different varieties of vegetables available in India with some spices. It can also be eaten with rice.

Another staple food is, wheat. When you hear “wheat” the thing that comes to your mind is bread but here it is different; with this we prepare chapatti, poori, dosas and lot, which can be tasted with curry. When it comes to curry it is in the form of semi liquid i.e., thicker than sambar, even this is also prepared by cooking vegetables and spices. Spices in curry will be more when compared to sambar. In curry we use more lentils.

If you feel like tasting Indian cuisine, the best time is during Indian festivals. It is part of our tradition to serve food on banana leaves instead of using plates which is healthy and hygienic. My favorite cuisines are the ones which are prepared during Ugadi festival. This festive period comes during spring season in India where old leaves fall and new shoots appear and these shoots are used to prepare a special recipe during this period especially with the flowers of neem tree, jaggery, roasted gram, grated copra, which is called “bevu bella”. You may feel like what so special about it? It is a blend of the sweetness of jaggery and health benefits of neem which symbolizes our lives of happiness and bad times. And another one is lentil and jaggery stuffed parota, which is called “holige”.
My All Time favorite breakfast “idli” is one of our daily food and next time anyone visits SCII, I would like to take you to Pavitra Hotel, Tumkur where it is prepared best.
In SCII every year when Japanese trainees come we conduct an event, where any of our SCII employee will guide Japanese trainees to prepare some Indian cuisines and taste it. While visiting India make sure you taste Indian cuisines. As Indians are open hearted so can make them friends, they will give homely feel with variety of Indian cuisines. I personally suggest you taste all cuisines with your bare hands, it gives you a happy tummy feel.